|
AjankohtaistaOulun Historiaseura FacebookissaHistoriaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura. Oulun Historiaseura on uudistamassa nettisivujaan yhdessä ammattilaisen kanssa. Saamme uudet sivut esiin syyskauden aikana.
Oulun yliopiston historian oppiaine järjestää perjantaina 20.9. klo 13-16 Oulun yliopistolla Tellus stagella emeritusprofessori ja myös entisen Oulun historiaseuran puheenjohtajan Jouko Vahtolan 75-vuotispäivän kunniaksi juhlaseminaarin. Ohjelmassa muun muassa useita luentoja ja kirjojen myyntiä.
Oulun Historiaseuran luennot Oulu-opistolla syysluukukaudella 2024Oulun Historiaseura pyrkii järjestämään luentojen striimauksen, jolloin luentoa voi seurata myös verkossa. Mutta aina sitä ei ole saatavilla. Tiedot mahdollisesta striimauksesta ja luennon linkki ilmoitetaan hieman ennen luentoa somessa ja seuran www-sivuilla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luennot ovat kello 18.00, ellei muuta aikaa ilmoiteta. Tervetuloa!
Tilaisuudet järjestetään pääsääntöisesti Oulu-opiston salissa LS 1. 18.9. FT Nuppu Koivisto, Kuinka tutkia suomalaisia muusikko- ja säveltäjänaisia 1800- ja 1900-luvuilla. 2.10. Luento on peruttu. FT Matti Leiviskä, Kärsämäen historiaa kivikaudelta 1850-luvulle luento on jouduttu perumaan. 16.10. Arkkitehti Jorma Teppo, Rakennusmestari J.W. Lillqvist (1865-1941) Oulun kaupungin ja yksityisten rakennusten suunnittelijana 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella. Linkki luennolle: https://youtube.com/live/WzHSbYPA0oo?feature=share 30.10. FM Esko Vesala, Murhenäytelmä Lapissa: uudisasukkaiden ja saamelaisten konflikti 1700-luvun lopulla Inarin ja Kittilän rajaseudulla. Linkki luennolle: https://youtube.com/live/WzHSbYPA0oo?feature=share 6.11. Prof. Petteri Pietikäinen, Potilaana Piirillä: Oulun Piirimielisairaala ja sen potilaat 1920-luvulta 1960-luvulle. Linkki luennolle: https://www.youtube.com/live/RnVmemD6-x4?si=esw3kuc4CyS8InPG 13.11. FT, dos. Seija Jalagin, Lapset pakomatkalla. Neuvostokarjalaisten ja Karjalan evakkojen muistot perheen kohtalosta toisen maailmansodan aikana. Linkki luennolle: https://www.youtube.com/live/GQQzTDBeg8o?si=omXqdtGKDEqNUQjp 4.12. FM, väitöskirjatutkija Roosa Tyni luennoi aiheesta "Ylisukupolvinen huono-osaisuus 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Oulussa". Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla:Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla järjestettiin lokakuussa, 13.10.2023. Juhlapaikka Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukio Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhlassa 13.10.2023 julkistettiin seuran uusin julkaisu Scripta Historica 38, joka on saanut lisäotsikokseen ”Ihmisiä - kriisejä - muutosta”. Kirjassa on noin 300 sivua ja toistakymmentä artikkelia, ja sen toimitti FM Eetu Riskumäki. Kirjan sisältöä voi tarkastella lähemmin tällä sivulla olevasta linkistä ”Kirjamyynti - Scripta Historica -sarja”. Viantiejoen historiasymposiumVientiejoen symposium järjestettiin onnistuneesti kesällä 2024.
Viantiejoen 16. historiasymposiumi Simossa lauantaina 27.7.2024 kokosi osallistujia paikalle talon täydeltä, ja moni saapui symposiumiin kauempaakin. Esitelmät valottivat tapahtuman teemaa Suuri lama 1929 - 1934 monipuolisesti. Kiitos kaikille puhujille, aktiiviselle yleisölle ja tapahtuman isännälle prof. Matti Lackmanille! Nuoren tutkijan kannustuspalkintoOulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille. Kannustuspalkinnon säännöt: § 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen. § 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi. § 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa). § 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija). § 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.Kirjan myyntihinta on 25 euroa. Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi! |