Sivukartta

Ajankohtaista

Vuoden 1918 muisto

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen sisällissodasta. Oulun yliopiston historian ja kirjallisuuden oppiaineet, Oulun Historiaseura, Oulun kaupunginkirjasto ja Oulu-opisto järjestävät yhteistyössä Studia Generalia -luentosarjan "Vuoden 1918 muisto". Luennot järjestetään kaupunginkirjaston Pakkalan salissa ja Oulu-opiston luentosalissa (Pohjankartanolla) 29.1.-18.4.2018. Luennot ovat kaikille kiinnostuneille avoimia.

ma 29.1.2018 klo 18 Paneeli: Vuoden 1918 tapahtumien muisto. Keskustelijoina prof. Tiina Kinnunen, prof. Kuisma Korhonen, dos. Timo Ylimaunu ja dos. Kimmo Laine. Puheenjohtajana dos. Marianne Junila. (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ma 5.2.2018 klo 18 dos. Matti Enbuske (Oulun yo): Peräpohjola ja Lappi sisällissodassa (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ke 7.2.2018 klo 18 dos. Marko Tikka (Tampereen yo): Sisällissodan punainen ja valkoinen terrori ja sen tulkinnat (Oulu-opiston luentosali)

ma 12.2.2018 klo 18 dos. Timo Ylimaunu (Oulun yo): 1918 – tapahtumien materiaalisista muistoista (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ma 19.2.2018 dos. Aapo Roselius (Oulun yo): 1918 – muistamisen traditioista (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ma 26.2.2018 prof. Kuisma Korhonen & dos. Jussi Ojajärvi: Kanonisoidut klassikot – Sillanpää, Lehtonen, Linna (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ma 12.3.2018 FT Marita Hietasaari: Vuosi 1918 Kjell Westön tuotannossa (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ke 14.3.2018 klo 18 VTT Tiina Lintunen (Turun yo): Alman ja Idan kapina - punaiset naiset sisällissodassa (Oulu-opiston luentosali)

ma 19.3.2018 dos. Kimmo Laine (Oulun yo): Teuvo Pakkalan Sotapolulla (1922) ja muita elokuvallisia muistoja vuoden 1918 tapahtumista (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ma 26.3.2018 FT Nina Työlahti (Oulun yo): Marginaalimpaa muistamista (Ellinor Mend ja Marja Salmela) (Kaupunginkirjasto, Pakkalan sali)

ke 18.4.2018 klo 18 dosentti Marianne Junila (Oulun yo): ”Vailla sääliä – koululaisten kokemukset Suomen sisällissodassa 1918” (Oulu-opisto, sali B131)

--

Lisäksi professori Matti Lackman luennoi torstaina 1.3.2018 klo 17 alkaen Kansallisarkisto Oulun luentosalissa (Arkistokatu 6) aiheesta "Vuosi 1918 tutkimuskohteena". Kahvitarjoilu ennen esitelmää klo 16.30 alkaen. Tervetuloa!


Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oulun Historiaseuran lukupiiri

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen.

Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille.

Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!


Scripta Historica 37 ilmestyi joulukuussa 2015. Kirja on nimeltään Lisää tällaista! Marianne Junilan juhlakirja

Kirjan toimittivat Heini Hakosalo, Seija Jalagin ja Tiina Kinnunen, ja sen sisällysluettelo löytyy täältä. Kirjan myyntihinta on 20 euroa.

Helsingissä teosta voi ostaa Tiedekirjasta (Snellmaninkatu 13) ja koko maassa Tiedekirjan verkkokaupasta http://www.tiedekirja.fi/


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.


Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 11.4.2018