Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseuran lukupiiri

Oulun Historiaseuran lukupiiri kokoontuu 3.4.2019 klo 17.30 kulttuuritalo Valveen kahvilaan (Hallituskatu 7, katutaso) keskustelemaan Turo Mannisen kirjasta "Yrjö Mäkelin - työväenliikkeen tienraivaajan elämä 1875-1923". Tervetuloa! Kirjaa löytyy esimerkiksi hyvin varustetuista kirjastoista ja lukuisista verkkokirjakaupoista.

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen. Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille. Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!

Kevätkauden esitelmätilaisuudet

Ke 16.1.2019 klo 18 VTT Marjaliisa Hentilä: Hilja Pärssinen, runoilija ja opettaja poliittisena johtajana.

Ke 13.2.2019 klo 18 VTT Miika Siironen: Elias Simojoen elämä ja toiminta.

Ke 20.3.2019 klo 18 FT, professori Matti Lackman: Kommunistien järjestäytyminen ja suunnan etsintä 1918–1923.

Ke 10.4.2019 klo 18 FM Kimmo Oikarinen: Kainuun kruununmetsätorpparit ja modernisaatio.

Esitelmät pidetään Oulu-opiston luentosalissa (Luentosali 1) Pohjankartanossa (Leevi Madetojan katu 1)

Kaikki ovat tervetulleita tilaisuuksiin !

Tulossa olevaa ohjelmaa kesälle 2019

Ensimmäiseksi on suunnitteilla kesäkuun 15. päivänä Torniossa perinteinen ULTIMA THULE -seminaari, aiheena "Rajan ylityksiä". Ohjelma ja aikataulu on tarkentumassa ja ilmoitamme heti tarkemmat tiedot, kun asiat ovat sillä tolalla.

Toiseksi Oulun Historiaseura on yhteistyössä Simon kunnan ja muiden järjestäjien kanssa jälleen Simossa Viantiejoen XIV historiasymposiumin merkeissä heinäkuun 27. päivänä. Aiheena on "Venäjä, Venäjä, Venäjä. Keskustelua Suomen geo- ja ulkopolitiikasta". Tarkempia tietoja tässä vaiheessa antaa professori Matti Lackman, p. 0400 683 593 tai matti.lackman@gmail.com

Laittakaahan merkintöjä kalentereihinne ja älylaitteisiin !

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 26.1.2019