Sivukartta

Ajankohtaista

Viantiejoen XIV historiasymposium Simossa

Oulun Historiaseura on mukana Simossa Viantiejoen metsästysseuran talolla 27.heinäkuuta klo 9-15.30 järjestettävässä Viantiejoen XIV historiasymposiumissa. Aiheena on "Venäjä, Venäjä, Venäjä. Keskustelua Suomen geo- ja ulkopolitiikasta". Tarkempia tietoja antaa professori Matti Lackman, p. 0400 683 593 tai matti.lackman@gmail.com

Ohjelma:

Avaus, Simon kv:n pj. Martti Ruotsalainen

"Puskurivaltio, rajamaa vai itsenäisyys ? Suomi idän ja lännen välissä", professori FT Matti Lackman

"Suomen ulkopolitiikan alkutaival 1920- ja 1930 -luvuilla", emeritusprofessori VTT Timo Soikkanen

"Suomen ulkopolitiikan peräsimessä", dosentti VTT Paavo Väyrynen

"Suomi geopoliittisena ongelmana", professori, eversti VTT Pekka Visuri

"Suomen Moskovan suurlähettiläänä", erikoislähettiläs Heikki Talvitie

"Atlantin ja Venäjän rajarauhat 1815-1997", VTT Risto Volanen

Loppukeskustelu

Ohjelmassa on omakustanteinen ruoka- ja kahvitauko klo 10.30-12.00.

Järjestäjät: Simon kunta, Viantiejoen metsästysseura, Oulun historiaseura, Oulun Paasikivi-seura ja Oulu-opisto


Oulun Historiaseuran lukupiiri

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen. Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille. Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!


Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 16.6.2019