Sivukartta

Ajankohtaista

Suomen itsenäistymisen vaiheisiin keskittyvä historialuentosarja (yhteistyössä Oulu-opiston kanssa)

Luennot järjestetään Oulu-opistolla (Pohjankartano, Suvantokatu 1, ensimmäisen kerroksen luentosali).

Ke 1.11.2017 klo 18 professori Pertti Haapala (Tampereen yliopisto): Vuosi 1917 ja sen jälkiymmärrys

Ke 7.2.2018 klo 18 dosentti Marko Tikka (Tampereen yliopisto): Sisällissodan punainen ja valkoinen terrori ja sen tulkinnat

Ke 14.3.2018 klo 18 VTT Tiina Lintunen (Turun yliopisto): Alman ja Idan kapina - punaiset naiset sisällissodassa

Ke 18.4.2018 klo 18 dosentti Marianne Junila (Oulun yliopisto): Vailla sääliä – koululaisten kokemukset Suomen sisällissodassa 1918


Oulun Historiaseura mukana Suomi 100 -ohjelmassa itsenäisyyden juhlavuonna 2017

Syksyllä 2017 järjestetään Itsenäisen Suomen rakentajat Studia Generalia -luentosarja, jossa tarkastellaan suomalaisen yhteiskunnan kehitystä agraarisesta periferiasta eurooppalaiseksi hyvinvointivaltioksi:


HISTORIAN STUDIA GENERALIA

ITSENÄISEN SUOMEN RAKENTAJAT

Kaupunginkirjaston Pakkalan sali klo 18–20

to 5.10.2017 Professori Pirjo Markkola, Tampereen yliopisto: ”Hyvinvointivaltion kehitys itsenäisessä Suomessa”

to 12.10.2017 Professori Kari Alenius, Oulun yliopisto: ”Loppumattomat ’yöpakkaset’? Ulko- ja sisäpolitiikan yhteen kietoutuminen itsenäisessä Suomessa”

ti 17.10.2017 Dosentti Seija Jalagin & Professori Tiina Kinnunen, Oulun yliopisto: ”Tasa-arvon mallimaa? Sukupuolten tasa-arvo ja feminismi itsenäisyyden vuosikymmenillä”

to 26.10.2017 Professori Marjo Kaartinen, Turun yliopisto: ”Itsenäinen Suomi – tunneyhteisö? Kulttuurihistorian näkökulmia satavuotiaaseen Suomeen”

to 2.11.2017 Dosentti Heini Hakosalo, Oulun yliopisto: ”Epidemioista elintasosairauksiin - suomalaisten terveys itsenäisyyden aikana”

to 9.11.2017 Dosentti Ritva Kylli, Oulun yliopisto: ”Suolasilakasta sushiin: 100 vuotta suomalaista ruokahistoriaa”

to 16.11.2017 Professori Jari Ojala, Jyväskylän yliopisto: ”Suomi ja maailmantalous – viimeiset 100 vuotta”

to 23.11.2017 Dosentti Marianne Junila & Professori Tiina Kinnunen, Oulun yliopisto: ”Sisällissodan ja toisen maailmansodan merkitys suomalaisessa muistikulttuurissa ja identiteettityössä”

to 30.11.2017 Dosentti Matti Salo, Oulun yliopisto: ”Koulutus – yksi Suomen menestystarinan avaintekijöistä”

Järjestäjät: Oulun yliopiston historian oppiaine, Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta, Oulun Historiaseura, Pohjois-Suomen historiallinen yhdistys, Kaupunginkirjasto


Nuoren tutkijan kannustuspalkinto FM Essi Jouhkille

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille. Huhtikuussa 2017 palkinto myönnettiin FM Essi Jouhkille, joka valmistelee väitöskirjaa aiheesta "Oppikoulujen teinikunnat muistettuna ja koettuna koululaisyhteisönä 1950-70-lukujen Suomessa". Historiaseura onnittelee nuorta lahjakasta historiantutkijaa!

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oulun Historiaseuran lukupiiri

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen.

Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille.

Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!


Scripta Historica 37 ilmestyi joulukuussa 2015. Kirja on nimeltään Lisää tällaista! Marianne Junilan juhlakirja

Kirjan toimittivat Heini Hakosalo, Seija Jalagin ja Tiina Kinnunen, ja sen sisällysluettelo löytyy täältä. Kirjan myyntihinta on 20 euroa.

Helsingissä teosta voi ostaa Tiedekirjasta (Snellmaninkatu 13) ja koko maassa Tiedekirjan verkkokaupasta http://www.tiedekirja.fi/


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.


Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 1.11.2017