Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseuran lukupiiri kokoontuu 16.5. HUOM ! Vaihtunut paikka ja aika !!

Lukupiirin seuraava kokoontuminen on torstaina 16.5.2019 klo 16.30 - 18.00 Kansallisarkisto Oulun tiloissa (Arkistokatu 6, 1. kerros. Sisään pääovesta ovisummerin avulla).

Keskustelemme Ville Jalovaaran kirjasta "On suurempi koti - Martat 120 vuotta". Tämän lukupiirin vetää yhdistyksen jäsen Eira Huusko-Kukkonen. Tervetuloa !

Kirjan esittely Marttojen kotisivuilla

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen. Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille. Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!

II ULTIMA THULE –SEMINAARI: Rajan ylityksiä: raja kokemuksena, politiikkana ja tekona

Seminaari on Torniossa lauantaina 15.6.2019 klo 10–15 Aineen taidemuseon auditoriossa (Torikatu 4, Tornio)

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tervetuloa seminaariin !

Seminaarin ohjelma:

klo 10.00 Seminaarin avaus, Oulun Historiaseuran puheenjohtaja Mauno Hiltunen
Tornion kaupungin tervehdys
Aineen taidemuseon tervehdys, amanuenssi Virpi Kanniainen

klo 10.30 professori Helena Ruotsala (Turun yliopisto), Rajat arjessa. Rajojen näkyvyys ja näkymättömyys Tornionlaaksossa?

klo 11.00 professori Matti Lackman, Ihmissalakuljetus Muurmannilta Ruotsiin 1915-1918

klo 11.30 VTT Anu Heiskanen (Helsingin yliopisto), Luvattoman rajan ylittäjät – syksyllä 1944 Norjaan ja Saksaan lähteneet suomalaisnaiset

klo 12.00 kahvitauko (omakustanteinen)

klo 12.45 FT Outi Autti (Oulun yliopisto), Kodin kynttilät: lappilaisten evakkomuistoja Ruotsista

klo 13.15 FM Karoliina Rantala, Lentävää mielikuvitusta ja voimakasta henkeä. Kalkkimaan kaivos teollisuusyhteisönä

klo 13.45 Loppukeskustelu, dosentti Matti Enbuske & FM Anna Nieminen
Tutustuminen Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin

Seminaarin ohjelma PDF-muodossa

Viantiejoen XIV historiasymposium Simossa

Oulun Historiaseura on yhteistyössä Simon kunnan ja muiden järjestäjien kanssa jälleen Simossa Viantiejoen XIV historiasymposiumin merkeissä heinäkuun 27. päivänä. Aiheena on "Venäjä, Venäjä, Venäjä. Keskustelua Suomen geo- ja ulkopolitiikasta". Tarkempia tietoja tässä vaiheessa antaa professori Matti Lackman, p. 0400 683 593 tai matti.lackman@gmail.com

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 12.4.2019