Sivukartta

Ajankohtaista

Kevätretki 26.5.2018

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen ja Oulun Historian vuorovuosittain järjestämien retkien järjestelyvuoro on tänä vuonna Historiaseuralla. Retki suuntautuu Suomussalmelle Raatteen tien maisemiin ja talvisodan tapahtumiin. Retki tehdään lauantaina 26.5.2018 ja sen ohjelma on seuraava:

klo 07.00 Kokoontuminen ja lähtö Suomussalmelle Oulun Tuomiokirkon edustan parkkipaikalta. Ajamme bussilla Utajärven ja Puolangan kautta Ämmänsaareen

klo 10.00 Saapuminen Ämmänsaareen. Jatkamme oppaan johdolla Jaloniemestä kohti Suomussalmen vanhaa kirkonkylää, jossa käymme sankarihaudoilla Kirkonkylältä matka jatkuu Raatteen tietä Raatteen Porttiin, jossa filmiesitys,tutustuminen talvisotamuseoon ja talvisodan vaikuttavaan monumenttiin.

klo 12.30 Lounas Raatteen Portissa

klo 13.00 Matka jatkuu Raatteen museotietä pitkin kohti valtakunnan rajaa, jossa tutustumme Vartiomuseoon (vanha ennen sotaa rakennettu rajavartioston vartiotupa). Palaamme samoja jälkiä takaisin ja pysähdymme talvisodan kuuluisalla Purasjokilinjalla sekä muistomerkeillä

n. klo 15.00 Iltapäiväkahvit Ämmänsaaressa.

klo 15.30 Paluu Ouluun, jonne saavutaan noin klo 18.30.

Retken hinta on 55€/henkilö. Maksu sisältää bussimatkan, opastuksen, pääsymaksun Raatteen Porttiin, lounaan ja kahvit. Retkelle on ilmoittauduttava sitovasti osoitteeseen mauno.hiltunen@ouka.fi viimeistään 12.5.2018. Retken osallistumismaksu (55€) tulee suorittaa seuraavalle tilille: Oulun Historiaseura ry, Oulun Osuuspankki FI65 5741 3620 0964 50 12.5.2018 mennessä.

Matkalle voidaan ottaa enintään 40 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Retki voidaan toteuttaa, jos ilmoittautuneita on vähintään 25. Tarvittaessa pidämme yhteyttä retkeen liittyvissä asioissa sähköpostitse.


Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.


Oulun Historiaseuran lukupiiri

Lukupiirissä luetaan historiallisia kirjoja, joita ovat muun muassa historialliset yleisteokset, tietokirjat ja romaanit sekä elämäkerrat. Lukupiirin kokoonkutsujana voi toimia kuka tahansa seuran jäsen.

Luettavan teoksen päättää kulloinenkin kokoonkutsuja seuran jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella. Ehdotuksia voi toimittaa milloin vain seuran sähköpostiosoitteeseen tai niistä voi vinkata esim. hallituksen jäsenille.

Kokoontuminen: Lukupiiri kokoontuu 3 kertaa vuodessa (tai sopimuksen mukaan). Kirjasta voi tulla keskustelemaan, vaikka ei olisikaan ennättänyt lukea koko teosta.

Liittymällä Oulun Historiaseuran jäseneksi pääset osalliseksi lukupiirin toiminnasta ja antoisista keskusteluista!


Scripta Historica 37 ilmestyi joulukuussa 2015. Kirja on nimeltään Lisää tällaista! Marianne Junilan juhlakirja

Kirjan toimittivat Heini Hakosalo, Seija Jalagin ja Tiina Kinnunen, ja sen sisällysluettelo löytyy täältä. Kirjan myyntihinta on 20 euroa.

Helsingissä teosta voi ostaa Tiedekirjasta (Snellmaninkatu 13) ja koko maassa Tiedekirjan verkkokaupasta http://www.tiedekirja.fi/


Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.


Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt


Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Päivitetty 24.4.2018