Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Historiaseuran ja Museoyhdistyksen lukupiiri

Eira Huuskon vetämä verkkolukupiiri kokoontuu vielä kerran ennen joulua. Lukupiiriin voi ilmoittautua, vaikkei vielä olekaan ollut siinä mukana, kirjoittamalla sähköpostiosoitteeseen ehuusko@student.oulu.fi. Myös muut kuin ko. yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita. Tarkemmat ohjeet saa mainitusta osoitteesta ja Historiaseuran Facebook-sivulta.

Oulun Historiaseuran ja Pohjois-Pohjanmaan Museoyhdistyksen yhteinen syysretki 4.9.2021

Syysretki tehtiin Iisalmeen onnistuneesti ja mukana oli 19 henkilöä.

Oulun Historiaseuran syksyn 2021 luennot ja paneelikeskustelutilaisuus

Luennot järjestetään Oulu-opiston luentosalissa L 1. klo 18.00 alkaen.

15.9. FT Reijo Valta, "Oulun ja Pohjois-Suomen varhaisimmat autot"

13.10. KT Marja Irjala, "Kauppiaat, merenkulkijat ja muu säätyläisväki sosiaali- ja terveydenhuollon uranuurtajina Oulussa", linkki yleisöluennon striimin seuraamiseen.

17.11. FT Anneli Meriläinen-Hyvärinen, "Varjakka – kulttuuriperintö pohjoissuomalaisessa paikallisyhteisössä

24.11. Oulun sukututkimusseuran pj Solja Holappa, "Kylä ja sukututkimus, esimerkkinä Muhoksen Laitasaari"

20.10.2021 järjestettiin yhteistyössä Oulu-opiston ja Oulun kaupunginkirjaston kanssa paneelikeskustelu tieteenteon vapaudesta. Osallistujat olivat dosentti Sirpa Aalto, professori emerita Sirkka Ahonen ja toimittaja, tietokirjailija Petri Laukka ja paneelin juonsi FT Marianne Junila. Tapahtuma on osa tutkitun tiedon teemavuotta, ja se järjestetään kaupunginkirjaston Pakkala-Salissa. Linkki paneelikeskusteluun

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.

Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt

Päivitetty 18.3.2020