Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Historiaseuran ja Museoyhdistyksen lukupiiri

Helmikuun alkupuolella aloitettavasta Historiaseuran lukupiiristä.

Eira Huusko-Kukkosen toimii sen vetäjänä, ja hänelle tapahtuu myös tiedustelut ja ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen ehuusko@student.oulu.fi. Lukupiirin aiheena on "Laitostuva Suomi - hyvinvointivaltion varhaiset askeleet".

Viantiejoen historiasymposium

Vientiejoen symposium järjestetään kesällä 2023. Symposiumista tarkemmin tietoa myöhemmin keväällä.

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen ja Oulun Historiaseuran yhteinen retki torstaina 4.8.

Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistyksen ja Oulun Historiaseuran yhteinen retki järjestetään elokuun alussa torstaina 4.8. Retkikohteena on Ii, jossa tutustutaan historialliseen Akolan kartanoon. Lisätietoja facebook- sivulta, myös voit ottaa yhteyttä Eira Huusko-Kukkoseen (044 324 8647).

Oulun historiaseuran kevään 2023 tapahtumat:

Luennot järjestetään Oulu-opiston luentosalissa LS 1 klo 18 alkaen.

25.1.2023 Dos. Marja-Liisa Hentilä ja prof. emeritus Seppo Hentilä. Otsikkona: Tasavallan ensimmäiset, Ester ja Kaarlo Juho Ståhlberg. Linkki Youtube-lähetykseen.

22.2.2023 Prof. Helena Ruotsala. Otsikkona "Siitä kaikesta on niin hirveän kauan kun nyt ajattelee." Lappilaisten evakkokokemuksia Ruotsissa 1944 - 1945. Linkki Youtube-lähetykseen.

22.3.2023 FT Ilari Taskinen. Otsikkona: Suomalaisten sotilaiden kirjeenvaihto ja ihmissuhteet toisessa maailmansodassa. Luento on siirretty uudelle ajankohdalle 5.4.2023. Luento on siirretty junalakon takia.

5.4.2023 FT Ilari Taskinen. Otsikkona: Suomalaisten sotilaiden kirjeenvaihto ja ihmissuhteet toisessa maailmansodassa. Luento striimataan, mutta voit seurata sitä ainoastaan tilaisuuden ajan. Myöhemmin ei ole mahdollista katsoa luentoa enää annetun linkin kautta. Linkki Youtube-lähetykseen.

12.4.2023 Kuusrock-festivaalin promoottori Markku Hänninen. Otsikkona: Musiikillinen matka Hiski Salomaasta Kuusrockiin 1973 - 1987. Linkki Youtube-lähetykseen.

3.5.2023 FT Timo Ylimaunu. Otsikkona: Muistin paikkoja ja jälkimuistia Pohjois-Suomessa.

Oulun Historiaseura ry:n vuosikokous pidetään keskiviikkona 22.3.2023 klo 17 Oulu-opiston luokassa luokassa A206. Tervetuloa!

Esitelmät todennäköisesti myös striimataan.

Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla:

Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla järjestetään lokakuussa, 13.10.2023, Oulun kansallisarkistolla.

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.

Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt

Päivitetty 1.3.2023