Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla:

Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhla järjestettiin lokakuussa, 13.10.2023. Juhlapaikka Oulun Suomalaisen yhteiskoulun lukio

Oulun Historiaseuran 90-vuotisjuhlassa 13.10.2023 julkistettiin seuran uusin julkaisu Scripta Historica 38, joka on saanut lisäotsikokseen ”Ihmisiä - kriisejä - muutosta”. Kirjassa on noin 300 sivua ja toistakymmentä artikkelia, ja sen toimitti FM Eetu Riskumäki. Kirjan sisältöä voi tarkastella lähemmin tällä sivulla olevasta linkistä ”Kirjamyynti - Scripta Historica -sarja”.

Viantiejoen historiasymposium

Vientiejoen symposium järjestetään kesällä 2024.

Oulun Historiaseura ry:n ja Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry:n kesäretki Raaheen la 12.8.2023 toteutettiin ja se onnistui hyvin

Oulun Historiaseuran jäsenistön vuosikokous tiistaina 26.3.2024

Oulun Historiaseuran jäsenistön vuosikokous 26.3. klo 17.30 Oulu-opiston salissa B114. Olaus-Magnus -pakinnon luovutus on vuosikokouksen lopuksi. Amanuenssi Jonna Mylläri pitää kaikille avoimen esitelmän samassa salissa B 114 klo 18.

Oulun Historiaseuran luennot Oulu-opistolla kevätluukukaudella 2024

Oulun Historiaseura pyrkii järjestämään luentojen striimauksen, jolloin luentoa voi seurata myös verkossa. Mutta aina sitä ei ole saatavilla. Tiedot mahdollisesta striimauksesta ja luennon linkki ilmoitetaan hieman ennen luentoa somessa ja seuran www-sivuilla. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Luennot ovat kello 18.00, ellei muuta aikaa ilmoiteta. Tervetuloa!

Tilaisuudet järjestetään pääsääntöisesti Oulu-opiston salissa LS 1. Esitelmät 21.2. ja 24.4. ovat kuitenkin luokassa B114.

14.2. FT, yliopistonlehtori Ainur Elmgren luennoi aiheesta "Muukalaisen oikeusturva - Tataarikauppias Bavautdinoffin karkotuskäsky ja pelastus vuoden 1920 Suomessa". Luento järjestetään Oulu-opiston salissa LS1. Linkki luentoon:

21.2. FT Marko Niemelä luennoi aiheesta "Menneisyyden äänimaisemat. Esimerkkinä Rovaniemen markkinat". Luento järjestetään Oulu-opiston luokassa B114. Linkki luentoon:

28.2. Professori (emeritus) Hannu Mustakallio luennoi aiheesta "Tuomiorovasti ja piispa J. A. Mannermaa - Oulun uuden seurakuntahistorian ykkösnimi". Luento järjestetään Oulu-opiston salissa LS1. Linkki luentoon:

10.4. Professori Kari Alenius luennoi aiheesta "Venäjän vaikuttamispyrkimykset Suomessa". Luento järjestetään Oulu-opiston salissa LS1. klo 18.00 Huom! Nauti ennen luentoa Tiima ry:n ja Oulun Historiaseuran tarjoamat pullakahvit luentosalin viereisessä kahviossa.

24.4. FL Jukka Juntunen luennoi aiheesta "Rajaseudun tragedia. Suomussalmen itäisten osien asukkaita talvisodan jaloissa". Luento järjestetään Oulu-opiston luokassa B114. klo 18.00. Linkki luentoon:

8.5. FT Piia Vuorinen luennoi aiheesta "Valtiolle vaaralliset naiset - Valtiollinen poliisi, valvonnan arki ja sukupuoli Suomessa 1919-1944". HUOM! Muutos ohjelmaan. FT Piia Vuorisen luento järjestetään ainoastaan etänä ja sitä voi seurata verkossa. Etene linkistä luentoon ja avautuvassa näkymässä kirjoita etunimesi tai nimikirjaimesi sinireunaiseen painikkeen kuvaan, jossa lukee Enter your name. Sen jälkeen paina sinisen Join meeting -painikkeen kuvaa. Sitten voit seurata luentoa. Etäluentoa voi seurata suorana myös Oulu-opiston salissa LS 1 klo 18 alkaen.

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.

Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt

Päivitetty 7.5.2024