Sivukartta

Ajankohtaista

Oulun Historiaseura Facebookissa

Historiaseura löytyy myös osoitteesta: https://www.facebook.com/oulunhistoriaseura.

Historiaseuran ja Museoyhdistyksen lukupiiri kokoontuu kesällä

Eira Huuskon vetämän verkkolukupiirin seuraava kokoontuminen on heinäkuussa. Lukupiiriin voi ilmoittautua, vaikkei vielä olekaan ollut siinä mukana, kirjoittamalla sähköpostiosoitteeseen ehuusko@student.oulu.fi. Myös muut kuin ko. yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita. Tarkemmat ohjeet saa mainitusta osoitteesta ja Historiaseuran Facebook-sivulta.

Oulun Historiaseuran ja Pohjois-Pohjanmaan Museoyhdistyksen yhteinen syysretki 4.9.2021

Retki suuntautuu tällä kertaa Iisalmeen. Lauantaipäivänä klo 8.00 kaupungintalolta alkavan retken kesto on noin 9 tuntia. Matka tehdään V. Alamäki Oy:n hyvin varustellulla bussilla. Retken hinta järjestävien seurojen jäsenille on 35 euroa, muille 45 euroa ja alle 16-vuotiaille 15 euroa. Hintaan sisältyvät matkat, kahvi, pääsymaksut ja opastukset sekä 15 euron arvoinen lounas. Oppaanamme toimii museoamanuenssi Ilkka Peunu. Ohjelmassa on perillä Iisalmessa Olvi Oluthallin ravintolassa nautitun lounaan jälkeen opastettu käynti Panimomuseossa, vierailu 1700-luvulta peräisin olevassa Kustaa Aadolfin kirkossa sekä opastettu tutustuminen kiinnostavaan ja juhlavuosien johdosta ajankohtaiseen kirjailija Juhani Ahon kotimuseoon. Ennen kotimatkaa tutustutaan myös Suomen sodan 1808 – 1809 aikaiseen Koljonvirran taistelupaikkaan ja käydään sen muistomerkillä. Lisätietoa jäsenkirjeissä ja Oulun Historiaseuran Facebook-sivulla.

Ennakkoilmoittautuminen yhteystietoineen ja mahdollisine erikoisruokavaliotoiveineen 30.6.2021 mennessä Historiaseuran sähköpostiosoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com tai seuran sihteerille puhelimitse numeroon 050 350 0880.

Oulun Historiaseuran syksyn 2021 luennot ja paneelikeskustelutilaisuus

15.9. FT Reijo Valta, "Oulun ja Pohjois-Suomen varhaisimmat autot"

13.10. KT Marja Irjala, "Kauppiaat, merenkulkijat ja muu säätyläisväki sosiaali- ja terveydenhuollon uranuurtajina Oulussa"

17.11. FT Anneli Meriläinen-Hyvärinen, "Varjakka – kulttuuriperintö pohjoissuomalaisessa paikallisyhteisössä

24.11. Oulun sukututkimusseuran pj Solja Holappa, "Kylä ja sukututkimus, esimerkkinä Muhoksen Laitasaari"

Näiden lisäksi järjestetään 20.10.2021 yhteistyössä Oulu-opiston ja Oulun kaupunginkirjaston kanssa paneelikeskustelu tieteenteon vapaudesta. Osallistujat ovat dosentti Sirpa Aalto, professori emerita Sirkka Ahonen ja toimittaja, tietokirjailija Petri Laukka. Tapahtuma on osa tutkitun tiedon teemavuotta, ja se järjestetään kaupunginkirjaston Pakkala-salissa. Paneelin juontaa FT Marianne Junila.

Nuoren tutkijan kannustuspalkinto

Oulun Historiaseura on ryhtynyt jakamaan käyttöönsä luovutetusta Erkki Haukipuron (1921–2001) rahastosta nuoren tutkijan kannustuspalkintoja historia-aiheisten opinnäytetöiden tekijöille.

Kannustuspalkinnon säännöt:

§ 1 Oulun Historiaseura ry tukee Oulun yliopistossa tehtäviä historia-aiheisia opinnäytetöitä (pro gradu -tutkielmia ja väitöskirjoja) Erkki Haukipuron rahastosta maksettavilla kannustuspalkinnoilla. Palkintoja myönnetään ennen kaikkea Pohjois-Suomeen ja Pohjoiskalottiin liittyvään historiantutkimukseen.

§ 2 Kannustuspalkintoa voi hakea jatkuvalla haulla (hakemukset voi lähettää osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com). Mukaan on liitettävä vapaamuotoinen tutkimussuunnitelma sekä lyhyt lausunto opinnäytetyön ohjaajalta. Mukaan voi liittää tietoa apurahan käyttötarkoituksesta (arkistomatka tms.), mutta rahoitusta voi hakea myös työskentelyapurahaksi.

§ 3 Seuran hallitus tekee päätökset kannustuspalkinnon saajista. Palkinto jaetaan 1–2 kertaa vuodessa (huhti- ja/tai lokakuussa).

§ 4 Seuran hallitus määrittelee vuosittain palkintosumman määrän (max 500 euroa / tutkija).

§ 5 Kannustuspalkinnon saajan toivotaan kirjoittavan Oulun Historiaseuran verkkojulkaisuun tutkimuksestaan raportin esim. pienen artikkelin muodossa. Tutkimustuloksia on mahdollista esitellä myös Historiaseuran esitelmätilaisuuksissa.

Oululaissyntyisen kirjailijan ja opettajan Sara Wacklinin "Sata muistelmaa Pohjanmaalta" -teoksesta ilmestyi toukokuussa 2015 uusi kovakantinen painos.

Kirjan myyntihinta on 25 euroa.

Kirjatilaukset voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen oulunhistoriaseura@gmail.com. Tutustu myös muuhun Oulun Historiaseuran kirjatarjontaan ja osta edullista historiatietoa vaikka lahjaksi!

Kirjaesittelyt

Päivitetty 18.3.2020